School of Philosophy
"Ήταν η πρώτη χρονιά που θα λειτουργούσε ο Τομέας Γλωσσολογίας και μέσα στην αναποφασιστικότητα των 19 ετών, η ώθηση για μένα ήρθε από τις διαλέξεις του χαρισματικού δάσκαλου Γ. Μπαμπινιώτη και την παρότρυνση του τότε συμφοιτητή μου Δ. Γούτσου. Ακολούθησε ένα ταξίδι αυτογνωσίας στον απρόβλεπτο, χαοτικό αλλά και υπέροχο κόσμο της επικοινωνίας, με πολύτιμες κατευθύνσεις από τον Τομέα (το πτυχίο μου άλλωστε αναφέρει 'Κατεύθυνση Γλωσσολογία') που δικαίωσε πλήρως την απόφασή μου."
Professor Alexandra Georgakopoulou
"Ήθελα να σπουδάσω αρχαία ελληνικά. Μου άρεσε η γλώσσα, μου άρεσαν οι ιδέες, και μου άρεσε να λύνω παζλ σύνταξης (αυτές οι δοτικές...) Όταν ξεκίνησα σπουδές Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Αθήνας δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν η γλωσσολογία. Μερικά εξάμηνα μετά, εαν με ρωτούσαν, θα έλεγα ότι εγώ πάντα ήθελα να σπουδάσω γλωσσολογία. Τι έγινε ενδιάμεσα; Ένα καλο-ορχηστρωμένο σχέδιο των καθηγητών μου: το μάθημα εισαγωγής στη γλωσσολογία έδινε τις βασικές αρχές του αντικειμένου και μια γεύση των ταλέντων που πρέπει να έχει ο γλωσσολόγος. Η ιστορική γλωσσολογία μου έδειξε το σύνδεσμο με τα αρχαία ελληνικά. Η σύνταξη, η μορφολογία, η σημασιολογία, η φωνολογία και η φωνητική κατέστησαν τη γλωσσολογία αντικείμενο σπουδής με τα δικά του ερωτήματα και όρια. Η κειμενογλωσσολογία, η ψυχογλωσσολογία, η υπολογιστική λωσσολογία μου έδειξαν τις σχέσεις με άλλους τομείς της σύγχρονης επιστήμης. Τα διάφορα σεμινάρια επιλογής και οι προσκεκλημένοι ομιλητές έδωσαν τη (σωστή) εντύπωση ότι το γνωστικό αντικείμενο ιαπλάθεται καθημερινά, ότι υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, λίγες απαντήσεις και ζωηρότατος διάλογος.
Μετά από χρόνια έκανα μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό. Εκεί εξειδικεύτηκα στους τομείς που με ενδιέφεραν περισσότερο. Το ότι κατάλαβα όμως τι είναι γλωσσολογία και γιατί είναι γοητευτική, αυτό είναι δώρο που μου έκανε η Φιλολογία της Αθήνας. Αυτό το δώρο η Σχολή το προσφέρει ακόμα σε όλους τους φοιτητές της. Ως άλλο δώρο, στα έδρανα της Φιλοσοφικής γνώρισα και τη νυν γυναίκα μου. Αυτό είναι μάλλον προαιρετικό."
Dr Napoleon Katsos, Senior Lecturer
"Στον Τομέα ανακάλυψα ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στην επιστήμη της γλωσσολογίας και στη δουλειά που κάναμε όταν αναλύαμε «άγνωστο» στο λύκειο, στο μάθημα των αρχαίων – εκεί είχα δείξει κάποια έφεση που αγνοούσα πώς θα μπορούσε να μου χρησιμεύσει. Και κάτι ακόμη, που ίσως ηχεί παράδοξο: επιλέγοντας την κατεύθυνση γλωσσολογίας, βεβαιώθηκα ότι το ενδιαφέρον μου για τη λογοτεχνία θα είχε βάθος και διάρκεια. Αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να το διοχετεύσω στη φιλολογία ή στην κειμενογλωσσολογία, στράφηκα στο γράψιμο. Αυτά τα δύο πράγματα, η σπουδή της γλώσσας και το γράψιμο, έκτοτε συμβιώνουν στη ζωή μου. Όχι πάντοτε αρμονικά, γιατί δύσκολα υπηρετεί κανείς δυο αφέντες, πάντως μ’ έναν μυστήριο τρόπο αλληλοτροφοδοτούμενα."
"Η πρώτη μου επαφή με τη θεωρία της γενετικής μετασχηματιστικής σύνταξης ήταν στο αμφιθέατρο της Νομικής, στη Σόλωνος, πρώτο εξάμηνο, «Εισαγωγή στη Γλωσσολογία». Μόλις άκουσα την κυρία Θεοφανοπούλου να μιλάει για τις ιδέες του Chomsky για τη γλώσσα ενθουσιάστηκα και την πλησίασα για να μου δώσει περισσότερη βιβλιογραφία. Με ρώτησε αν είμαι σίγουρη ότι πραγματικά θέλω να διαβάσω αυτά τα, όχι πάντα προσιτά, έργα. Ήμουν κι έτσι «κόλλησα». Χωρίς αυτό το μάθημα σίγουρα δεν θα είχα ασχοληθεί με τη σύνταξη."
"Θυμάμαι την έκπληξη μου ως πρωτοετούς φοιτητή στην Αθήνα όταν κατά την εισαγωγή στη γλωσσολογίας διαπίστωνα την ύπαρξη μιας ατελείωτης σειράς κλάδων της γνώσης τους οποίους δεν είχα ποτέ διανοηθεί. Όσοι βιώσαμε αυτή την αρχική έκπληξη είχαμε στη συνέχεια την τύχη να παρακολουθήσουμε ένα συστηματικό και συναρπαστικό πρόγραμμα σπουδών στην Επιστήμη της Γλώσσας που αποτέλεσε την αφετηρία για όλες τις περαιτέρω αναζητήσεις μας."